Hormon kullanımı günümüzde artış göstermektedir. Gıdaların hızlı büyümeleri için kullanılan hormonlar insan vücudunda zararlı etkilere neden olmaktadır. Bu hormonlar özellikle insan vücudunda kanserojene neden olmaktadır. Manavda ve pazarda satılan bu tarz hormonlu gıdaları almamak için iyi bir gözlemci olmak gerekmektedir.
Hormonlu Gıdalar Nasıl Anlaşılır?
Hormonsuz gıdaları almak için dikkat edilmesi gerekenler
Domates: Domates seçimlerinde öncelikle şekline dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı büyük, çevresinde sivri çıkıntılar veya şeklindeki anormal farklılıklar bu domatesin hormonlu olduğuna bir işarettir. Bunların haricinde hormonlu domateslerin içi boş ve dik kesildiğinde ortaya çıkan beyaz ve sert bir tabaka görülmektedir.
Salatalık: Salatalıklarda her zaman olduğu gibi şekli iyi incelenmelidir. Şeklinde bozukluk olan ve yan yana yapışık olan salatalardan uzak durulmalıdır. Hormonlu salataların çekirdek kısımları kof bir yapıya sahiptir ve yenildiğinde tat vermezler.
Biber: Biberlerde aşırı büyük olanlardan uzak durulmalıdır. Bu tarz biberlerin çekirdek bölümler boştur ve iç kısımları domateste bildirdiğimiz gibi beyaz ve sert bir dokuya sahiptir. Bu tarz biberlerden uzak durulmalıdır.
Patlıcan: Patlıcan seçerken öncelikle şeklinde dikkat edilmelidir. Şekli bozuk olan patlıcanlar alınmamalıdır. Mesela etrafında şişkinlikler olan veya başka bir patlıcanla yapışık olan patlıcanlardan uzak durulmalıdır. Hormonlu patlıcanların iç kısımları sünger bir yapıya sahiptir.
Patates: Patateslerde dikkate edilmesi gereken şekli ve yumru kısımlarının birbirine yapışıklığıdır. Hormonun fazla kullanıldığı patateslerde iç kısımlarında kararmalar görülmektedir.
Çilek: Çileklerin aşırı büyüklerinden ve yapışık olanlarından uzak durulmalıdır. Bu tarz çileklerde hormon ihtimali yüksektir. Hormonlu çileklerin içleri boştur.
Karpuz: Manavda ya da markette karpuz seçerken kesmece almaya dikkat edin. Çekirdek kısmı boş olanlarda hormon kullanılma ihtimali yüksektir. Hormonlu karpuzlar yendiği zaman aşırı nişasta kokusu vermektedir.
Bir Cevap Yaz