1. Anasayfa
  2. Blog
  3. Türk Yemekleri

Türk Yemekleri

«

Türk Yemekleri

Türkler, Orta Asya’da göçebe bir yaşam tarzı sürdükleri için büyük tarım arazilerine sahip olmuşlardır. Bu sebeple, her türlü sebze ve meyve ekerek farklı Türk yemekleri yapma fırsatını buldular. Kabile hayatı yaşayan Türkler; İran, Hindistan ve Çin gibi çeşitli ülkelerle beraber yaşadıkları için onların kültürleri ile etkileşim içerisinde oldular.

Bu durum mutfak kültürüne de yansıyarak farklı tariflerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Zamanla Osmanlı Devleti’nin geniş topraklara sahip olması bu kültürlerin birleşmesine imkan tanıdı. Osmanlılarda, birçok yemeğin adı farklı ülkelerden gelmektedir. Batı bölgelerinde otlardan yapılan yemekler öncelikli iken Karadeniz’de, deniz ürünleri ve balık çeşitleri fazladır. İç Anadolu yöresi ise hamur işleri ve bakliyat bakımından farklı tatlara sahiptir.

Türk Yemeklerinin Tarihi Yolculuğu

Bölgeler arasındaki yaşam şartları ve iklim, Türk yemekleri farklılıklarında önemli bir etken olmuştur. Ege bölgesinde zeytinyağı bol olduğu için genellikle zeytinyağlı yemekler tüketilir. Her türlü sebzenin, zeytinyağlı yapılabilmesi kültürün kendini hissettirmesi ile ilgili bir durumdur. Et kültürünün fazla olduğu Doğu bölgelerinde ise genellikle sakatat ürünleri fazla tüketilir.

Dünyada sayılı mutfaklar arasında yer alan Türk mutfağı, salça ve tereyağı ağırlıklı oldukları için lezzetlidirler. Türk yemekleri, tarih boyunca insanımızın yemeğe ne kadar düşkün olduğunu bariz kanıtıdır. Osmanlı’nın mirası olarak bilinen Türk Mutfağı diğer mutfak kültürlerine olumlu katkılar yapmıştır. İmparatorluk zamanında, saray mutfaklarında hazırlanan çeşitli yemekler kültürün bir parçası olarak nesilden nesile aktarılmıştır.

Osmanlı Döneminde Yemek Serüveni

Genellikle ülkede yetişen sebzelerin hakim olduğu Türk yemekleri, tahıllarla ve otlarla süslenerek değişik lezzet alternatifleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca yoğurt ve pekmez gibi el yapımı yiyeceklerle şekillenen mutfaklarda farklı lezzetlere imkan sağlamıştır. Osmanlılarda, salça ve biber kullanımı Amerika’nın keşfinden sonra gelişmiştir. Makarnada İtalya’dan sofralarımıza gelen diğer bir lezzettir.

Osmanlılar ve Türkler, zengin mutfak kültürlerini tarihsel süreçteki coğrafi konumlarına ve geçmişine borçludur. Her bölge, kendi konumuna ve kültürüne göre yemeklerine farklı bakış açısı ile değişik lezzetler katmıştır. Farklı yorumlardan sonra, ortaya değişik lezzetler ve isimler çıkmıştır. Tarım ve hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkemizde Türk yemekleri, ünü ülke sınırlarını aşan lezzetler olarak bilinmektedir.

Bir Cevap Yaz