Hazırladığınız yemeklerde kullandığınız bazı yiyecekler sağlığınız için zararlı olabilir. Gözle görmediğimiz mikroorganizmalar, insan, hayvan, dışkı, toprak vs. gibi birçok etkenden yiyeceklerin üzerine bulaşarak, bizlerin sağlıklarını tehlikeye atabilir. Yemeklerinizde kullandığınız malzemeleri hazırlarken şunlara dikkat etmelisiniz:
- Yemeklerinizde kullandığınız sebze ve meyveleri su dolu bir kapta bekletmeli ve iyice yıkamalısınız. Özellikle sebzeleri yıkama işleminden sonda 20 dakika klorlu veya sirkeli suda bekletmelisiniz.
- Küflenmiş yiyeceklerden uzak durulmalı.
- Buzdolabınızdaki donmuş yiyecekleri tezgahınızın üzerinde çözdürmeyin.
- Yemeğinizi hazırladınız. Arta kalan yiyecekleri tezgah üzerinde bekletmeyiniz.
- Aynı bıçağı çiğ etinizi ve sebzenizi kesmede kullanmayınız.
- Yemek hazırlarken birden fazla kaşık kullanın ve aynı kaşıkla yemeği karıştırıp tadını kontrol etmeyin.
- Kesim tahtanızı her zaman temiz tutun. Kirli kesim tahtasında herhangi bir şey kesmeyin.
- Yiyeceklerinizi oda sıcaklığında bütün gece bırakmayınız.
- Dondurulmuş yiyecekler çözüldükten sonra hemen tüketilmeli. Tüketilmeyen yiyecekler tekrardan dondurulmamalı.
- Çözülme işlemini oda sıcaklığında, radyatörlerin üzerinde ya da hafif ateşte yapılmamalı. Buzdolabınızın alt raflarında yapılmalı.
- Hazırladığınız etleri yemeklerinizde kullanacak miktarlarda ayırarak, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurmalısınız.
Risk oluşturmayan durumlar!
Buharda, fırında veya yağdan hazırlanan (kızartılarak ya da haşlanarak) kırmızı ve beyaz etler , mikroorganizmalar açısından güvenilirdir. Yumurta ile hazırlanmış tatlılar, iyi pişmiş etler ve kaynama derecesinde hazırlanmış yemekler güvenilirdir.
Risk oluşturan durumlar!
Az pişmiş kırmızı ve beyaz etlerin riski yüksektir. Bununla birlikte rafadan yumurta, fırın yerine ocakta pişrilmiş omlet, yumurtalı çorba terbiyesi ve kremalı pastalar riski taşımaktadır. Bunların haricinde yeniden pişirilen yemeklerin pişme sıcaklığında ısıtılmadıklarında risk taşıyabilmektedirler.
Bir Cevap Yaz